Vino Magico!

Η επιλογή του κρασιού που θα πιούμε μοιάζει εύκολη υπόθεση -σε κάθε περίπτωση ευκολότερη από την επιλογή του κρασιού που θα χρησιμοποιήσουμε ως συστατικό της μαγειρικής μας- αφού εξαρτάται από το προσωπικό μας γούστο και προτίμηση.

Εάν για παράδειγμα, χρειάζεται για το μαγείρεμά μας ένα ποτήρι λευκό κρασί, είμαστε ελεύθεροι να επιλέξουμε αν θα αγοράσουμε ένα οικονομικό ή ένα ακριβότερο κρασί για να προσθέσουμε. Όμως σε αυτό το σημείο πρέπει ν’ αναρωτηθούμε αν είναι εξίσου αποτελεσματική η χρήση ενός για παράδειγμα, καλιφορνέζικου Chardonnay ή ενός γαλλικού Sancerre.

Έξυπνοι τρόποι για να επιλέξετε το κατάλληλο κρασί

– Εάν η συνταγή χρειάζεται λευκό ξηρό κρασί, η καλύτερη επιλογή είναι το Sauvignon Blanc. Η συγκεκριμένη ποιότητα χαρακτηρίζεται από μια ελαφριά γεύση κι άρωμα βοτάνων, που σίγουρα προσθέτουν νοστιμιά, σχεδόν σε κάθε πιάτο.

– Αν το πιάτο έχει έντονες ή πικάντικες γεύσεις, τότε ενδείκνυται ένα απαλό λευκό αρωματικό κρασί. Τα Gewurztraminer, Riesling και Viognier έχουν αρκετά έντονη φρουτώδη γεύση και εξωτικά αρώματα λουλουδιών, που μπορούν να αντισταθμίσουν τη γεύση από τα καρυκεύματα στο φαγητό σας.

– Αν το πιάτο χρειάζεται κόκκινο ξηρό κρασί, τότε πρέπει πρώτα να εξετάσετε τη βάση του πιάτου. Για παράδειγμα, το ψητό αρνί ή το μοσχάρι χρειάζονται ένα πλούσιο σε γεύση κόκκινο κρασί, όπως το Syrah, ενώ ένα ελαφρύτερο πιάτο π.χ. με χοιρινό, μπορεί κάλλιστα να εμπλουτιστεί με λίγο Pinot Noir.

– Οι γλυκές ποικιλίες Port, Sherry, Madeira και Marsala είναι σίγουρα από τα καλύτερα είδη κρασιού για μαγειρική, αλλά υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες που πρέπει να προσέξετε πριν τα χρησιμοποιήσετε. Περικλείουν έντονη γεύση και επειδή έχουν περισσότερο αλκοόλ σε σχέση με άλλα κρασιά, μπορούν να φυλαχτούν στο ράφι μας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ότι ένα άλλο κρασί.

Το Port είναι ιδιαίτερα γλυκό στη γεύση και ιδανικό να εμπλουτίσει ένα γεύμα με βραστό κρέας, το Sherry ενδείκνυται για να συνοδεύει σούπες, στιφάδο ή και να προστεθεί στο σοτάρισμα των υλικών, το Madeira έχει γεύση γλυκιάς καραμέλας και μπορεί να αλλάξει πλήρως την γεύση των σοταρισμένων μανιταριών, ενώ τέλος, το Marsala έχει ελαφριά καραμελένια και φρουτένια γεύση, που μπορεί να αποτελέσει αναπόσπαστο κομμάτι των μεσογειακών πιάτων σας, στα οποία άλλωστε, παραπέμπει και το όνομά του…

The Parmigiani Team